Vejbyparken

Klicka på valfri bild för att starta bildspelet med större format på sidorna.

I Vejbystrand låg en gång ett av Skånes populäraste nöjesetablissemang - Vejbyparken. Det började redan på 1910-talet när två systrar startade Vejbystrands Tivoli, en utedansbana med en pytteliten scen. Förutom dans arrangerade byns badortsförening fester på tivoliområdet. Efter Andra Världskriget kom det många unga män från F10 till Vejbystrands Tivoli för att träffa flickorna från trakten.
Den dominerande arbetsplatsen i Vejbystrand vid denna tid var Kronprinsessan Victorias kustsanatorium, KVK, och där arbetade många vackra flickor som också ville roa sig.
1950 köpte Gösta Ewertz och Ragnar Wetter dansstället, som samtidigt bytte namn till Vejbyparken. Nu började parkens egentliga storhetstid, med många om- och tillbyggnader.
Efter att ha byggt ytterligare en scen, var Vejbyparken redo att ta emot de stora artisterna, som Lill-Babs och Ingela Brander. Den senare var något så ovanligt som en kvinna som kunde spela saxofon.
Anna-Lena Löfgren kom ofta till Vejbyparken - om bara turnébilen fungerade. När Anna-Lena besökte Vejbystrand, passade hon även på att ge gratiskonserter för patienterna på Sommarsol.
- Vejbystrand och Sommarsol är något speciellt för mig, sa Anna-Lena i en intervju. - Jag vistades där när jag var liten i två år. Jag var ett och ett halvt år när jag kom dit. Hon drabbades av polio vid 6 månaders ålder.
Även utländska artister kom till parken, som Otto Brandenburg, mest känd för "To lys paa ett bord". För att inte tala om det italienska undret Robertino, eller Pubertino, som han skämtsamt kallades. Han var endast 14 år.
Säsongen började alltid i maj. Man gick inte ut och dansade förrän man var konfirmerad. Varje spel bestod av två danser. Två långsamma följdes alltid av ett snabbt.
1958-59 utökades dansbanan så att den blev dubbelt så stor. Det krävdes en hel del personal, inte minst ordningsvakter. Och det behövdes verkligen!
1963 var det dags att kora årets badflicka i Vejbyparken. Tävlingen gick till så att ägaren till Vejbyparken utsåg någon eller några personer till jury. Dessa gick sedan omkring i parken under kvällen och varje lördag valde en ny jury ut en kandidat för badflicketävlingen, som presenterades på scenen. Det gick alltså inte att anmäla sig till tävlingen.

Till toppen av sidan