SNODDAS BESÖKER KVS

Gösta ”Snoddas” Nordgren (född 1926) slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands radioprogram ”Karusellen”. I programmet framförde Snoddas ”Flottarkärlek”, som blev en landsplåga.

Snoddas turnerade i inte mindre än 474 folkparker redan samma sommar.

Trots att hans liv nu ändrades radikalt glömde han inte sina rötter. Han hade fram till 1952 levt under mycket fattiga förhållanden och mest livnärt sig på fiske i Ljusnan. Nu började han tjäna pengar. Snoddas kunde ta 700 kr per gig i folkparkerna, men uppträdde näst intill gratis på barnhem, sanatorier, sjukhus och barnkolonier.

Förmodligen tog Snoddas inget betalt när han i början av 1950-talet underhöll patienterna på Kronprinsessan Victorias kustsanatorium. Snoddas sjöng sina kända låtar nedanför ”Tvåans balkong” och efter framträdandet tog han sig ett dopp i havet.

Han kände många utsatta och sjuka och gav bort mycket av det han tjänade till behövande.

Från säker källa vet vi att det kunde hända att Snoddas, när han såg en ensam människa sitta på en parkbänk, stannade turnébilen för att kliva ur och ge personen en 100-lapp.

Men det gick också många osannolika historier om hur Snoddas mirakulöst räddat människor. En handlade om en alkoholiserad familjefar som brände motboken sedan han hört Snoddas i radio. En annan handlade om hur Snoddas, på väg till ett folkparksuppträdande, stannade vid en pojke som stod och väntade på att doktorn skulle ta hand om hans sjuka mor. Snoddas skjutsade hem pojken, gav pengar till doktorn och sjöng för den sjuka tills hon vaknade. Under tiden fick publiken stå och vänta.

Snoddas hade ett stort hjärta, men hans givmildhet resulterade i enorma skatteskulder.

En av de största idolerna i svensk nöjeshistoria dog 1981, under en match då han spelade innebandy med handikappade ungdomar.

Bilderna ovan, 5 st, är från Snoddas besök på KVS.
Bilderna till vänster, 2 st, - Snoddas besöker döva barn.
Tillbaka