PIONJÄRTEATERN

Sven Wollter med ensemble spelar komedin ”Lyckliga dagar”
för sängliggande patienter på KVK 1954.


Sven Wollter om besöket på KVK:
- Mitt första professionella jobb!

En patient berättar:
- Besöken från föräldrar och syskon var det snålt om, inte många som hade bil på den tiden. Vi som låg på KVK fick roa oss så gott vi kunde. Hit kom skådespelare som spelade teater för oss, det blev verkligen uppskattat eftersom det inte annars hände så mycket.

1954 gästades KVK av Pionjärteatern, som i stora salen uppförde komedin ”Lyckliga dagar”.
- Vi hade premiär i Slite och kom sedan till KVK i Vejbystrand. Det var mitt första riktiga professionella jobb som elev vid Göteborgs Stadsteater, jag var 20 år, berättar en av skådespelarna, Sven Wollter.

Flera andra av de medverkande blev också senare storheter inom svensk teater, t.ex. Gunnel Lindblom och Emy Storm.
Sven Wollter berättar vidare:
- Det var en försöksturné med ett gäng unga människor och avsåg att föra ut teaterkonsten till människor i isolering. Vi besökte bl.a. fängelser och sanatorier.

Beskyddare för teaterturnén var landshövding Per Nyström.
- Han var intresserad av teater och vi var i behov av en känd officiell person som gick i god för oss, säger Sven.
- Vi åkte runt med en Ford stationsvagn och en släp. På fängelser var det liten yta att spela på, i korridorer oftast, men på sanatorier fanns det samlingsrum, ofta med en liten scen. Jag hade 50 kr per föreställning i lön. Men det var ett sätt för mig att lära mig teatern från grunden, strålkastare, bära kulisser, ett verkligt universitet.

Skådespelarna kunde inte förstå varför de skulle ha byggt färdigt scenen i salen på KVK en hel timma före föreställningens början. Men när scenen var färdigbyggd förstod man. In rullades då alla sängarna med patienter. Några var för svaga för att lyfta huvudet. Då vände man sängarna så att patienten kom att ligga med huvudet åt scenens håll. Sedan hade patienterna speglar med sig som de höll framför sig och på så sätt kunde se föreställningen.

Teatersällskapet hade med sig taxen Othello, som låg helt stilla medan de spelade, men när de sedan började prata normalt igen blev det liv i taxen och han viftade på svansen.

Sven Wollter sa i en intervju för en tid sedan:
- Det var en av de mest intressanta och roligaste somrar jag haft!